Vlietstraat 14 - 4844 VM - TERHEIJDEN - NOORD-BRABANT

Waarom zonnepanelen?

Als u van plan bent om nog jaren in uw woning te blijven wonen dan is het verstandig om zonnepanelen aan te schaffen. U kunt dit bewerkstelligen door zelf te investeren en de waarde van uw woning te verhogen, maar er zijn ook interessante leningen via bijvoorbeeld een duurzaamheidslening of het Nationaal Energie bespaarfonds.

Daarnaast kunt u natuurlijk de btw terugvorderen via de Belastingdienst, middels dit formulier: Opgaaf zonnepaneelhouders.pdf

De zonnepanelen leveren elke dag, ook met bewolkt weer energie terug, zodat u bij de eindafrekening aanzienlijk minder betaalt. U kunt namelijk ook de terug levering van kilowatturen verrekenen met de geleverde stroom op momenten dat de panelen niet of te weinig kilowatturen leveren. Dus waarom niet?

Het is natuurlijk eenmalig een prijzige investering, maar deze verdient zich ook terug. De gemiddelde terugverdientijd is ca. 7 jaar. Daarnaast geeft het een meerwaarde aan uw huis, heeft het systeem nauwelijks onderhoud nodig en u helpt mee aan een schoner milieu.

De opbrengst van zonnepanelen kan u helpen bij het berekenen van de terugverdientijd. De opbrengst van zonnepanelen kunt u berekenen aan de hand van de volgende factoren:

  • aantal zonnepanelen
  • vermogen van de zonnepanelen in Wp (Wattpiek)
  • opbrengst zonnepanelen in kWh (kiloWattuur)
  • huidige stroomprijs per kWh

Een rekensommetje om de terugverdientijd uit te rekenen, zou er dan als volgt uit zien:

1. Opbrengst van uw zonnepanelen x het stroomtarief van uw energieleverancier = besparing per jaar in €

2. Netto investering in zonnepanelen in € / besparing per jaar in € = terugverdientijd van uw installatie
Het installatiesysteem

Het complete systeem bestaat uit de volgende 3 onderdelen:

De omvormer en bekabeling:

Binnen het zonnepanelensysteem dient u in ieder geval gebruik te maken van een omvormer. Dat komt door het feit dat de zonnepanelen gelijkstroom opwekken, terwijl onze huizen zijn ingericht op het gebruik van wisselstroom. De omvormer geldt als een soort adapter, die ervoor zorgt dat de opgewekte energie daadwerkelijk bruikbaar wordt en dat we die zelf kunnen inzetten of kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk.Er is uiteraard bekabeling nodig die loopt van de zonnepanelen naar de omvormer. De omvormer kan overal in huis geplaatst worden. Deze omvormers hebben een WiFi-aansluiting zodat u via internet, bijvoorbeeld op uw laptop of smartphone, kunt zien hoeveel u opwekt.

Er zijn verschillende omvormers, zoals de standaard stringomvormer en de type omvormer die elk paneel kan uitlezen. Meer informatie vindt u in deze download: SolarEdge omvormer en optimizer vs Omniksol omvormer.pdf

Ook geeft het onderstaand filmpje visueel meer uitleg hierover.


• Het montagesysteem en dakwerk:

Het montagesysteem vormt een belangrijk onderdeel van het complete zonnepanelensysteem.
De installatie kan zowel op platte als op schuine daken geplaatst worden. Voor platte daken gebruiken wij montage materialen van ESDEC - flatfix fusion www.esdec.com/flatfix-fusion/ en voor schuine daken ESDEC - Clickfit Evo www.esdec.com/schuin-dak-montagesystemen/


• De zonnepanelen:

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, die het daglicht opvangen en dit omzetten naar gelijkstroom. Omdat gelijkstroom niet in een woning gebruikt kan worden, worden zonnepanelen altijd voorzien van een omvormer. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom, en hierdoor is de elektriciteit klaar voor gebruik.

Er zijn verschillende typen zonnepanelen:

Polykristallijn

Bij polykristallijn zonnepanelen zijn de zonnecellen gemaakt van silicium. Na een verhittingsproces worden de cellen afgekoeld en liggen vervolgens in verschillende richtingen door elkaar. Daarom noemt men dat zogenaamd polykristallijn. Deze kenmerken zich door de blauwe kleur. Na verloop van tijd wordt de kleur nog iets lichter.

Monokristallijn

Ook monokristallijn zonnepanelen worden gemaakt van silicium. Alleen vindt na verhitting het afkoeling proces gelijkmatig plaats waardoor de cellen allemaal netjes in één richting liggen. Daarom noemt men dit zogenaamd monokristallijn. De cellen hebben een mooie zwarte kleur. Qua opbrengst verschillen monokristallijne types nauwelijks van polykristallijne types. Monokristallijne zonnepanelen zijn meestal iets duurder, maar hebben wel een mooier uiterlijk.

Glas / Glas panelen

Een glas-glas-zonnepaneel daarentegen bestaat uit een laag glas, een laag met zonnecellen en aan de achterzijde wederom een laag met glas. Het paneel heeft veel minder last van vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen. De degradatie van deze panelen is daardoor veel lager. Fabrikanten van glas-glas zonnepanelen geven een vermogensgarantie van 87% na 30 jaar. Deze panelen hebben een langere levensduur en een hogere opbrengstgarantie, maar zijn daardoor ook een stuk duurder in aanschaf.

Dunne film (Amorfe) panelen

In het dunne-film zonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen, hier door zijn ze zeer buigzaam. De amorfe zonnepanelen geven het minste rendement van de vier. De prijs ligt wel een stuk lager, maar deze zonnecellen zijn minder geschikt voor toepassing in zonnepanelen voor daken. Dunne-film panelen worden vooral op voer- en vaartuigen zoals bussen, zeilboten en jachten gebruikt.