Wedak

Groepenkasten

Home / Groepenkasten

Groepenkasten

Een groepenkast is een belangrijk deel in een veilige elektrische installatie. De groepenkast beschermt tegen storingen, defecte apparaten en kabels die op de installatie zijn aangesloten.  

Bij het plaatsen van groepenkasten is betrouwbaarheid en veiligheid een must. Uw groepenkast moet gebouwd zijn op het totale benodigde vermogen. Wedak B.V. verricht de benodigde aanpassingen voor u.

De groepenkast is in feite het omhulsel waarin verschillende elementen kunnen worden geplaatst, zoals de hoofdschakelaar, losse groepen, aardlekschakelaars, installatieautomaten, kookgroepen voor elektrisch koken en nog meer. 

De aanpassingen die Wedak B.V. voor u kunt doen, worden allemaal volgens de wettelijke bepaalde normen gedaan.

Hoofdschakelaar

De hoofdschakelaar is een essentieel onderdeel. Met deze schakelaar is het mogelijk om in een handeling de stroom van alle aangesloten apparaten uit te schakelen. Hiermee maakt u de groepenkast spanningsloos.

Aardlekschakelaar

Net als de hoofdschakelaar is de aardlekschakelaar een essentieel onderdeel in een groepenkast. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de elektrisch aangesloten apparaten spanningsloos kunnen worden gemaakt en het risico op elektrische schokken, brand en elektrocutie minimaal wordt.

Aardlekautomaat

Een aardlekautomaat is een samenvoeging van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat (groep) in een compacte behuizing. Een aardlekautomaat heet ook Alamat en wordt altijd gebruikt voor de zonnepaneel installatie.

Installatieautomaat

Een installatieautomaat zorgt ervoor dat beschadigde apparaten of bedradingen de elektrische installatie niet kunnen beschadigen. Als er geen installatieautomaat in gebouwd zit, dan kan de bedrading smelten of zelfs in brand vliegen.

PV-verdeler

Een PV-verdeelkast is een compacte meterkast die een bestaande groep, voor bijvoorbeeld een wasmachine, opdeelt in twee groepen. Een PV-verdeler is standaard voorzien van een hoofdschakelaar en een wandcontactdoos. Een PV-verdeler is vaak aan te raden wanneer het niet mogelijk is om bekabeling vanaf je omvormer naar de groepenkast aan te leggen.

Kookgroep

Een kookgroep voor een 1-fase installatie,  bestaat uit 2 gekoppelde eindgroepen die zijn samengevoegd tot één groep. Deze is geschikt voor elektrische koken met een vermogen tot 7,4 kW.

Een kookgroep voor een 3-fase hoofdaansluiting is een krachtgroep voor elektrisch koken met een vermogen tot 11kW. Wedak B.V. kan uw groepenkast uitbreiden naar een 3-fase installatie

Beltransformator of beltrafo

Een deurbel is onmisbaar apparaatje voor veel mensen. Een beltransformator is een onderhoudsvrije, veilige en voordelige oplossing. De beltransformator doet het altijd zolang er stroom is.

Groepenkast DIN stopcontact

Een handige uitbreiding voor uw groepenkast kan al een los stopcontact zijn.

Eisen

Een groepenkast moet aan bepaalde eisen voldoen. Wedak B.V. voldoet aan deze normen hieronder vindt u een kleine toelichting;

NEN 2768 norm

De NEN 2768 norm heeft betrekking tot de ruimte in de meterkast. De vereiste minimale afmeting van de meterkast is; 2400 x 750 x 310 mm. Is de ruimte in de meterkast groter dan een vierkante meter, dan moet er tenminste een verlichtingspunt en een stopcontact in zitten. 

NEN 3140 norm 

NEN 3140 is van toepassing op de bedrijfsvoering van elektrische installaties en apparatuur tot een nominale spanning van 1000 Volt wisselspanning en 1500 V gelijkspanning.

Veilig werken aan schakel- en groepenkasten staat voorop.

Offerte aanvragen

Vraag vrijblijvend een offerte aan via onderstaande knop