Panelen lopen als een zonnetje

Het voorjaar van 2020 is sowieso al een van zonnigste ooit gemeten volgens cijfers van het KNMI. Daarnaast is het elektriciteitsverbruik volgens de lector momenteel zo’n 10% lager dan gebruikelijk vanwege de coronacrisis.

Zonnepanelen zijn populairder dan ooit: bijna 1 miljoen huishoudens hebben ze en de laatste stralende weken brak de productie van zonnestroom alle records. Netwerkbedrijven levert dat wel nog altijd hoofdbrekens op.

Record

Donderdag 28 mei om 14.40 uur in de middag werd het absolute record van de in ons land opgewekte zonnestroom aangescherpt: 5,84 gigawatt, zo blijkt uit Vissers online database Energieopwek.nl.

Visser becijfert dat inmiddels een kleine één miljoen huishoudens zonnepanelen op het dak hebben liggen. „Dat is tienmaal zoveel als in 2014, toen ik begon cijfers bij te houden.” Panelen zijn momenteel ’enorm populair’ zegt Visser. „Het rendement is denk ik zo’n 15%. Dat krijg je bij de bank niet hè?” De lector zelf moest wel met zijn vrouw in discussie om panelen op zijn eigen dak in Zuidlaren te kunnen leggen, drie jaar geleden. „Wij hadden van die mooie rode dakpannen, en bijkleurende panelen bestaan nog niet.”

Ongeveer 40% van alle zonnestroom komt van daken van huishoudens. De meeste stroom komt echter van grote projecten.


Collectief

Ludo Ansems is één van de mensen die investeerde in een collectief zonnepark. Hij ziet de zonneschijn nu goedkeurend aan en profiteert ervan. Ansems is bestuurder van ZonneWIJde Breda. Samen met 636 andere mensen legde hij negen ton bij elkaar, waarmee in 2016 liefst 6904 panelen werden aangeschaft voor een braakliggend stuk industrieterrein.

Ansems: „Wij draaien boven begroting, we zijn erg verwend de afgelopen tijd.” Hij verkoopt met ZonneWIJde de stroom aan energiebedrijf Greenchoice. Ook voor Ansems geldt dat het afgelopen weekeinde uitstekende productiedagen waren.

Het voorjaar van 2020 is sowieso al een van zonnigste ooit gemeten volgens cijfers van het KNMI. Daarnaast is het elektriciteitsverbruik volgens de lector momenteel zo’n 10% lager dan gebruikelijk vanwege de coronacrisis.

Murk Vlietstra is commercieel directeur zon bij Rooftop Energy. Dat legt voor bedrijven met panden vanaf 3.000 vierkante meter de daken vol panelen. Zo heeft Rooftop Energy net de fabriek van Voestalpine in Bunschoten, ’met één van de grootste daken van Nederland’, volgelegd. En wie sinds twee weken het strand bij Bloemendaal bezoekt met de auto, ziet daar ook een met zonnepanelen overdekte openbare parkeerplaats. „Zo staat je auto in de schaduw, én kun je je elektrische auto direct opladen,” zegt Vlietstra.


Lokaal

Rooftop Solar heeft al bij 200 bedrijven panelen op daken liggen. Het is in 2011 opgericht en groeit hard. Vlietstra: „De trend is vooral meer lokaal doen.”

Netwerkbedrijf Alliander merkt ook dat er veel zon- en windstroom moet worden ingepast. Het heeft bij het Friese dorp Hallum recent moeten ingrijpen door een lokaal windmolenpark tegen vergoeding af te schakelen als er te veel zon- en windstroom wordt opgewekt. Die stroom wordt niet lokaal gebruikt, en moet dus allemaal door het netwerk afgevoerd worden. „Het managen van vraag en aanbod is in zo’n geval lastiger geworden,” legt een woordvoerder uit.

Netwerkbedrijven, die onder meer daarvoor honderden miljoenen euro’s bijlenen bij hun provinciale en gemeentelijke aandeelhouders, staan onder grote druk om meer en dikkere kabels aan te leggen, zodat zon- en windstroom die lokaal niet gebruikt wordt, wel kan worden afgevoerd.

Bron: De Telegraaf 02-06-2020