Duurzaamheidslening voor particulieren

Betaal je duurzame investering in termijnen en begin direct met besparen.

Als je onvoldoende eigen geld hebt of je spaargeld niet wilt gebruiken, betaal je eenvoudig je zonnepanelen en andere duurzame investeringen in termijnen. De besparing op je energiekosten is bijna altijd aanzienlijk hoger dan je maandbedrag waardoor je vanaf dag één geld over houdt. Zo ben je duurzaam bezig en bespaar je tegelijkertijd.

Dit rekenvoorbeeld laat zien hoe je direct kunt besparen met de financiering van zonnepanelen: Een gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld ongeveer 4000 kwh stroom per jaar. Stel dat je hiervoor zonnepanelen koopt voor een bedrag van € 5400 dan levert je dit als snel ruim € 20 per maand op!


Prijs installatie

€ 5.400

Besparing per jaar*

€ 920Besparing per maand

€ 77

Maandtermijn

€ 54

Voordeel per maand

€ 23

*O.b.v. een stroomprijs van € 0,23

  • Gebaseerd op een leenbedrag van € 5400 met een looptijd van 10 jaar en een rente van 3,9%. De totale kosten van de lening zijn € 6530
  • De Nationale Duurzaamheidslening wordt verstrekt door Lender&Spender
  • WEDAK treedt op als vrijgesteld bemiddelaar van Lender&Spender BV en geeft geen advies over de Nationale Duurzaamheidslening

Wij hebben een exclusief samenwerkingsverband met Duurzaam Gefinancierd die de Nationale Duurzaamheidslening aanbiedt. Hierdoor kun je jouw installatie eenvoudig financieren tegen aantrekkelijke voorwaarden:

  • Gemakkelijk online binnen een dag geregeld
  • Vast bedrag per maand
  • Vaste lage rente voor 10 jaar vast
  • Je bent direct eigenaar van je installatie
  • Kosteloos extra aflossen
  • Geen afsluitkosten
  • En geen kleine lettertjes


Vrachttarieven Shanghai – Rotterdam met 534 procent gestegen

Bron: Solar365, 28-6-2021

Vrachttarieven Shanghai – Rotterdam met 534 procent gestegen

De prijzen van zonnepanelen stijgen behoorlijk en dat heeft twee duidelijke oorzaken: grondstoffenschaarste en een containertekort. Per wanneer kan dit worden opgelost? Volgens Gerard Scheper, CEO van European Solar, is het einde weliswaar in zicht, maar kan dat toch nog wel even gaan duren.

Als gevolg van de grondstoffenschaarste zijn de prijzen ervan flink opgelopen. De prijs van silicium piekt momenteel op 210-220 RMB/KG, oftewel 220 Chinese renminbi – de officiële naam van de munt, één eenheid heet een yuan (CNY) – per kilogram. Begin 2021 was de prijs van polysilicium voor monokristallijne panelen 85 RMB/kg, deze is nu gestegen tot 210 RMB/kg, maar de stijging remt af.

De productie van zonnecellen is niet op volle capaciteit vanwege de hoge prijzen voor wafers en ook de verschepingskosten zijn erg hoog. Als gevolg hiervan worden bestellingen geannuleerd of uitgesteld en zien sommige zonnepanelenfabrikanten hun voorraad toenemen.

Zo valt te lezen in de maandelijkse rapportage van World of Solar aan Solar365. European Solar bestaat uit een commercieel ingenieursbureau aan de ene kant, met aan de andere kant een organisatie die verbindende rol wil spelen om zo de energietransitie aan te jagen, zo legt Scheper uit. “Dit doen we met kennisoverdracht door events te organiseren en daar de juiste partijen bij elkaar te brengen.”

Chinese markt
Mede door de grondstoffenschaarste en daaropvolgende hoge prijzen zou de binnenlandse vraag in China gedeeltelijk uitgesteld kunnen worden naar 2022. “Dat is heel waarschijnlijk”, stelt Scheper. “Dat komt hoofdzakelijk doordat de Chinese overheid ieder jaar vrij opportunistische targets zet voor de sector.

“Hoewel de capaciteit in China nog altijd met een ongelooflijk tempo groeit, gebeurt het gedeeltelijk uitstellen van de binnenlandse vraag eigenlijk elk jaar wel.” Dit jaar is er echter een tweede oorzaak en dat is die grondstoffenschaarste.

Toch zullen nutsbedrijven een aantal projecten moeten realiseren in het derde en vierde kwartaal. “Dat komt omdat de Chinese SDE+ met een opleveringsdatum komt, waardoor bedrijven verplicht zijn hun projecten op tijd op te leveren. Ze worden ook pas betaald wanneer het project is afgerond.”

Een ander belangrijk verschil is de hoogte van de Chinese subsidie. “Die is lager. Daardoor is het rendabeler om grote projecten te realiseren.” Toch zal de totaal geïnstalleerde capaciteit in de tweede helft van 2021 nog ongeveer 30 GW bedragen, waarvan 20 GW uit zonneparken en 8-10 GW op daken.

Grondstofprijzen
Al met al piekt de prijs van zonnepanelen en is een daling van de kostprijs niet heel waarschijnlijk, in ieder geval niet meer dan 1-2 dollarcents per module. Het siliciumtekorten zal blijven bestaan tot medio 2022, de verwachting is dat de wafercapaciteit wel eerder opgelost zal worden.

“Dat zal vanaf het vierde kwartaal van dit jaar gebeuren”, ziet Scheper. “Eerder was er maar één aanbieder van silicium en daar zijn nu drie partijen bijgekomen. Zij kunnen hun silicium vanaf Q4 op de markt brengen waardoor er ook meer concurrentie kan plaatsvinden. In het tweede kwartaal van 2022 verwacht ik dat de grondstofprijzen competitief zijn.”

De totale productie capaciteit van 2021 zal vermoedelijk op 550-610 kiloton liggen, waardoor de marges het hele jaar krap zullen blijven.

Ontplofte vrachttarieven
Het probleem met de transportcapaciteit zit in de havencongestie die is opgetreden met containers. Containers zijn niet op de juiste plaatsen te vinden en er is nog geen enkel signaal dat de transportcapaciteit over zee in de komende maanden opgelost zal worden.

“In het afgelopen jaar is er veel verzonden vanuit China naar Europa, maar is er weinig teruggestuurd”, aldus Scheper. Het rapport van European Solar laat zien dat er een 534 procent toename is in juli 2021 van de vrachttarieven op de route Shanghai – Rotterdam ten opzichte van juli 2020, terwijl er andersom een toename is van 43 procent.

“De lege containers stapelen zich hier op waardoor de containerschaarste toeneemt en de prijs oploopt. Hierdoor kreeg je de vreemde situatie dat de Chinezen een enorme marge kregen per container, maar nauwelijks omzet draaiden.

“Met de tweede Europese lockdowns zijn de prijzen voor een tweede keer op hol geslagen en dit gaat langer aanhouden dan de twee maanden waarin de eerste prijspiek was afgevlakt.”

Inkoop
“Om nog een voorbeeld van de gekte te geven”, zo vervolgt Scheper. “In november 2020 betaalde je zo’n 1.750 dollar per container en zat je op 0,7 dollarcent per wattpiek. Dat is nu opgelopen naar 18.000 dollar per container en ruim 3 dollarcent per wattpiek.”

Volgens Scheper zijn deze fluctuaties een waarschuwing voor inkopers van zonnepanelen. “Veel partijen die met zonnepanelen werken doen de inkoop ‘er even bij’ en het was altijd leuk, omdat het ook altijd voordelig was. Deze pieken en dalen laten zien dat dat nu levensgevaarlijk is, hiervan kan je project onrendabel worden. Inkoop is een serieuze zaak.”

Scheper hoopt daarom dat zoveel mogelijk bedrijven in de solarsector zijn boodschap zullen horen. “Het grondstoffentekort en de hoge transportkosten leven enorm in de markt. Met European Solar kun je dat echt niet ontwijken, maar wel een paar maanden van tevoren zien aankomen. Dan kun je nog anticiperen.”

BTW-Service

We hebben nu ook een btw-service!

Dit doen we in samenwerking met De Centrale BTW teruggave.

Hiermee nemen we 'het gedoe met de Belastingdienst' uit handen. U heeft er geen omkijken naar.
Dit bieden wij aan voor € 29,50 ex btw. Meer dan het geld waard. Zonder gedoe, krijgt u uw betaalde btw terug.

Bekijk de Brochure_2021_BTW teruggaaf.pdf voor meer informatie.

Super score reviews 2020!

Wat zijn we blij! Met al deze tevreden klanten, die ons dan van die supergoeie beoordelingen geven. Daar doen we het voor!

Dat was 2020! Nu op naar tevreden klanten in 2021!

De nieuwe G9! Ultra black!

Interview door het plaatselijk krantje

Recentelijk heeft iemand van het plaatselijk krantje Rondom de Toren ons geinterviewd! Zie hier het resultaat!

Artikel Rondom de Toren_260820.pdf


Panelen lopen als een zonnetje

Liefst 18% van de verbruikte stroom in ons land was het pinksterweekeinde afkomstig van de zon, becijfert Martien Visser, lector Energietransitie bij de Hanzehogeschool in Groningen. De panelen profiteren van ideale omstandigheden: veel en felle zon, een heldere lucht, en een koel briesje om de temperatuur onder de 25 graden te houden. Bij te hoge temperaturen verliezen panelen namelijk een deel van hun kracht. Visser: „Records worden in mei of juni gevestigd, niet in augustus of september.”

Het voorjaar van 2020 is sowieso al een van zonnigste ooit gemeten volgens cijfers van het KNMI. Daarnaast is het elektriciteitsverbruik volgens de lector momenteel zo’n 10% lager dan gebruikelijk vanwege de coronacrisis.

Zonnepanelen zijn populairder dan ooit: bijna 1 miljoen huishoudens hebben ze en de laatste stralende weken brak de productie van zonnestroom alle records. Netwerkbedrijven levert dat wel nog altijd hoofdbrekens op.

Record

Donderdag 28 mei om 14.40 uur in de middag werd het absolute record van de in ons land opgewekte zonnestroom aangescherpt: 5,84 gigawatt, zo blijkt uit Vissers online database Energieopwek.nl.

Visser becijfert dat inmiddels een kleine één miljoen huishoudens zonnepanelen op het dak hebben liggen. „Dat is tienmaal zoveel als in 2014, toen ik begon cijfers bij te houden.” Panelen zijn momenteel ’enorm populair’ zegt Visser. „Het rendement is denk ik zo’n 15%. Dat krijg je bij de bank niet hè?” De lector zelf moest wel met zijn vrouw in discussie om panelen op zijn eigen dak in Zuidlaren te kunnen leggen, drie jaar geleden. „Wij hadden van die mooie rode dakpannen, en bijkleurende panelen bestaan nog niet.”

Ongeveer 40% van alle zonnestroom komt van daken van huishoudens. De meeste stroom komt echter van grote projecten.


Collectief

Ludo Ansems is één van de mensen die investeerde in een collectief zonnepark. Hij ziet de zonneschijn nu goedkeurend aan en profiteert ervan. Ansems is bestuurder van ZonneWIJde Breda. Samen met 636 andere mensen legde hij negen ton bij elkaar, waarmee in 2016 liefst 6904 panelen werden aangeschaft voor een braakliggend stuk industrieterrein.

Ansems: „Wij draaien boven begroting, we zijn erg verwend de afgelopen tijd.” Hij verkoopt met ZonneWIJde de stroom aan energiebedrijf Greenchoice. Ook voor Ansems geldt dat het afgelopen weekeinde uitstekende productiedagen waren.

Het voorjaar van 2020 is sowieso al een van zonnigste ooit gemeten volgens cijfers van het KNMI. Daarnaast is het elektriciteitsverbruik volgens de lector momenteel zo’n 10% lager dan gebruikelijk vanwege de coronacrisis.

Murk Vlietstra is commercieel directeur zon bij Rooftop Energy. Dat legt voor bedrijven met panden vanaf 3.000 vierkante meter de daken vol panelen. Zo heeft Rooftop Energy net de fabriek van Voestalpine in Bunschoten, ’met één van de grootste daken van Nederland’, volgelegd. En wie sinds twee weken het strand bij Bloemendaal bezoekt met de auto, ziet daar ook een met zonnepanelen overdekte openbare parkeerplaats. „Zo staat je auto in de schaduw, én kun je je elektrische auto direct opladen,” zegt Vlietstra.


Lokaal

Rooftop Solar heeft al bij 200 bedrijven panelen op daken liggen. Het is in 2011 opgericht en groeit hard. Vlietstra: „De trend is vooral meer lokaal doen.”

Netwerkbedrijf Alliander merkt ook dat er veel zon- en windstroom moet worden ingepast. Het heeft bij het Friese dorp Hallum recent moeten ingrijpen door een lokaal windmolenpark tegen vergoeding af te schakelen als er te veel zon- en windstroom wordt opgewekt. Die stroom wordt niet lokaal gebruikt, en moet dus allemaal door het netwerk afgevoerd worden. „Het managen van vraag en aanbod is in zo’n geval lastiger geworden,” legt een woordvoerder uit.

Netwerkbedrijven, die onder meer daarvoor honderden miljoenen euro’s bijlenen bij hun provinciale en gemeentelijke aandeelhouders, staan onder grote druk om meer en dikkere kabels aan te leggen, zodat zon- en windstroom die lokaal niet gebruikt wordt, wel kan worden afgevoerd.

Bron: De Telegraaf 02-06-2020

KOR-regeling en btw-teruggaaf

Eigenaar zonnepanelen - dit is er veranderd vanaf januari 2020.

Er zijn nieuwe regels van toepassing die betrekking hebben op de btw-teruggaaf van zonnepanelen. Moet u zich als particulier met zonnepanelen zorgen maken?

Huiseigenaren plaatsen steeds vaker zonnepanelen op hun huis. Naast voordelen voor het milieu en besparing op de energierekening is een ander voordeel van zonnepanelen ook steeds meer bekend: het meefinancieren ofwel terugbetalen door de Belastingdienst van de btw op de investering.

De overheid blijft echter de spelregels wijzigen. Nu zijn er weer wijzigingen in de regels voor 2020 waar u als eigenaar van zonnepanelen op moet letten om het btw-voordeel optimaal te benutten.

Teruggavetermijn beperkt, dus niet te lang wachten

Beperkte termijn van zes maanden. De Staatssecretaris heeft bekend gemaakt dat de termijn om de btw op aanschaf van zonnepanelen terug te vragen wordt beperkt. Tot 1 januari 2019 gold nog geen uiterlijke termijn voor het indienen van een aangifte omzetbelasting. Door de bekendmaking van de Staatssecretaris is er nu een beperkte termijn van zes maanden gekomen.

Wat betekent dat? Veel mensen wachten lang met het de terugvragen van de btw. Vaak ook omdat ze er niet (goed) door de leverancier of aannemer (bij een nieuwbouwwoning) op gewezen worden. De beperking van de teruggavetermijn betekent nu dat de btw uiterlijk binnen zes maanden na afloop van het investeringsjaar moet worden teruggevraagd. Als u in 2019 investeert in zonnepanelen, dan moet u vóór 1 juli 2020 een btw-nummer hebben aangevraagd en de aangifte omzetbelasting hebben ingediend.

Overgangsrecht. Is het recht op teruggaaf van btw ontstaan in een kalenderjaar vóór 2019, dan geldt er overgangsrecht. U heeft dan, ongeacht het jaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft, nog tot 1 juli 2019 de mogelijkheid om de btw terug te vragen.

Heeft u afgelopen jaar of eerder zonnepanelen op uw huis geplaatst en moet u de btw nog terugvragen? Doe dat dan vóór 1 juli 2019.

Nieuwe Kleineondernemersregeling vanaf 2020: de OVOB

Zo is het nu. Over het terug leveren van stroom moet u btw betalen. Dat gebeurt middels een forfait, een vast bedrag per opwekvermogen in Wattpiek. Omdat dit forfait lager is dan € 1.345 komt u in aanmerking voor de Kleineondernemersregeling (KOR). Met die KOR krijgt u automatisch ontheffing voor het indienen van btw-aangiften.

Zo wordt het volgend jaar. De nieuwe KOR, de omzet gerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB), wordt van kracht per 1 januari 2020. Als u in 2020 de btw terug vraagt over de aanschaf van de zonnepanelen, moet u over het forfait ook omzetbelasting afdragen. Daarna kunt u middels de OVOB vrijgesteld worden van de btw. Maar dan moet u wel weer in de jaren 2021 tot en met 2024 (een deel van) de teruggevraagde btw terugbetalen aan de Belastingdienst. Dit heeft betrekking op de zogenaamde herzieningsregeling. Hierbij een voorbeeld

Gelukkig een grensbedrag. Als aanvulling op de OVOB wordt een grensbedrag van € 500 per jaar ingevoerd. Beneden dit bedrag zal er geen herziening plaatsvinden en hoeft u geen eerder btw-voordeel terug te betalen. Bij een investeringsbedrag van maximaal ca. € 11.900 (excl. 2.499,- btw) zal er geen herziening optreden. Het te herziene btw-bedrag zal dan immers per jaar onder het grensbedrag van € 500 uitkomen.

Voorbeeld1 2019 KOR
De heer Zonneveld laat in maart 2019 45 zonnepanelen op zijn woonhuis leggen voor een bedrag van € 12.500 (excl. € 2.625 btw). Meneer Zonneveld registreert zich bij de Belastingdienst als ondernemer (zonnepanelen) voor de btw. Hij krijgt ontheffing btw-aangifte en krijgt alleen over het tijdvak waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft een btw aangifte. In deze aangifte vermeldt hij meteen het forfait dat dan in mindering komt op de terug te vragen btw. Hiermee is het btw-zonnepanelenverhaal van de heer Zonneveld ten einde. Hij hoeft verder niets meer te doen.

Voorbeeld2 2020 OVOB
Mevrouw Maneschijn laat in maart 2020 voor een identiek bedrag als meneer Zonneveld ook 45 zonnepanelen op haar woonhuis leggen. Ook mevrouw Maneschijn wil de btw terugontvangen en registreert zich als ondernemer voor de btw. Dat betekent dat zij in 2020 vier keer een btw aangifte moet indienen. Ook nu kan ze de btw terugvragen en moet ze het forfait bijtellen. Maar als ze vervolgens in 2021 kiest voor de vrijstellingsregeling (OVOB), dan moet ze in de jaren 2021 tot en met 2024 ieder jaar een bedrag van 1/5 x € 2.625,- = € 525 terugbetalen aan de Belastingdienst.

Maar het zal zo’n vaart niet lopen

Want een grensbedrag (btw) van € 500 per jaar komt overeen met een investering van € 11.900 in zonnepanelen. Dat zijn ca. 36 tot 40 panelen en voor de meeste particulieren is dit veel te veel. Voor meeste particulieren met zonnepanelen op hun woonhuis, zal de herzieningsregeling dus niet van toepassing zijn.

Voor de meeste particulieren die in 2020 zonnepanelen laten leggen, zal de herzieningsregeling niet van toepassing zijn.

De Q-Cells Q-Peak DUO BLK G6+

Naast de nieuwe 6e generatie Q.PEAK DUO monokristallijnen zonnepanelen van Q CELLS met 12 jaar productgarantie, hebben we nu ook de G6+ panelen met maar liefst 25 jaar productgarantie!

Bij ons verkrijgbaar in 330 wp.

- Voorzien van Q.ANTUM DUO halfcellen technologie
- 120 monokristallijne cellen
- Spanning is gelijk aan een 60 cellen paneel, dus gewoon combineerbaar met alle types omvormers en optimizers
- Hogere opbrengst per oppervlak en lagere BOS-kosten dankzij hoge prestatieklassen en een efficiëntie tot en met 19,5 %.
- 25 jaar productgarantie
- 25 jaar lineaire prestatiegarantie

Verkrijgbaar vanaf eind Januari 2020!

Q-Cells ontvangt wederom Top Brand PV zegel

„TOP BRAND PV MODULES EUROPE 2019“ VOOR HANWHA Q CELLS

In 2019 heeft Hanwha Q CELLS voor de markten Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Italië, Groot-Brittannië en België het 'Top Brand PV" zegel (panelen) van EuPD Research (Hoehner Research & Consulting Group) ontvangen.

EuPD Research beoordeelt regelmatig het merkleiderschap van paneel- en omvormerfabrikanten op de vier markten. Daarbij wordt onderzocht hoe bedrijven van de eigen producten en aanbiedingen resp. het eigen bedrijf van de concurrentie loskomt en zo een succesvol merk verder ontwikkelen en leiden. Voor het verlenen van de "Top Brand PV" zegel ondervraagt EuPD Research installateurs over waarneming en beoordeling van het merk, keuzemogelijkheden en koopbeslissingen van klanten, alsook verkoop.


De nieuwe bus!


Hoe mooi is ie geworden! Zo trots op onze nieuwe bus!


De nieuwe Q-Cells G6 module

De nieuwe 6e generatie Q.PEAK DUO monokristallijnen zonnepanelen van Q-CELLS onderscheiden zich door het mooie design en de bijzonder hoge prestaties, dankzij de innovatieve Q.ANTUM DUO halfcellen technologie. Het Q.ANTUM’s paneelconcept is gecombineerd met ultramoderne halfcellen en een 6- busbar design, waardoor uitstekende prestaties worden bereikt onder reële omstandigheden - zowel met lage intensiteit van de zonnestraling als met warme, heldere zomerdagen. De Q.Antum DUO halfcellen zorgen voor 3% meer vermogen.

Kenmerken:

- Voorzien van Q.ANTUM DUO halfcellen technologie
- 120 monokristallijne cellen
- Spanning is gelijk aan een 60 cellen paneel, dus gewoon combineerbaar met alle types omvormers en optimizers
- Hogere opbrengst per oppervlak en lagere BOS-kosten dankzij hoge prestatieklassen en een efficiëntie tot en met 19,9 %.
- 12 jaar productgarantie
- 25 jaar lineaire prestatiegarantie

Verkrijgbaar vanaf eind Juli in de wattages; 320, 325, 330 en 335wp.

Salderingsregeling verlengdDe salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet.

Het blijft hierdoor financieel aantrekkelijk voor huishoudens en mkb-bedrijven om te investeren in zonnepanelen. De salderingsregeling houdt in dat de stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik. Eigenaren van zonnepanelen kunnen drie jaar langer salderen dan was voorzien in het Regeerakkoord. Tot 1 januari 2023 verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft.